Genusföretagarna på konferens om motstånd som drivkraft

3-4 mars andordnade ESF-jämt en konferens på temat motstånd som drivkraft. Flera medlemmar i Nätverket Genusföretagarna fanns självklart på plats och lät sig inspireras.

Dagen inleddes av att Anna Wahl berättade om arbetet bakom boken ”Motstånd och fantasi – Historien om F”. Ett antal feminister med stor vana att tala om jämställdhet i offentligheten har i ett forskningsprojekt utgått från sina egna erfarenheter utforskat och kartlagt motståndets natur och konstruktionen av ”F”, feministen, i dessa situationer. Hon lyfte särskilt fram vikten av att gå från det mycket lilla, lokala och situationsbaserade till de generella och övergripande strukturerna, att distansiera sig från sina personliga upplevelser och lyfta dem till en gemensam erfarenhet. Arbetet utmynnade inte i några strategier för att möta motstånd, men väl i kreativa fantasier om hur verkligheten borde kunna ha varit.

”Om ingen bryr sig, hur viktigt kan det då vara” var frågan Christina Franzén ställde i sitt föredrag. Man skall inte förneka motstånd, man skall sortera det som sker och använda sig av den kraft som finns. Jämställdhetsarbete handlar om mänskliga rättigheter, demokrati och livsvillkor, att förändra värderingar, normer och verklighetsuppfattningar och genom att sätta fokus på detta och att lyfta upp de fördelar som jämställdhetsarbete innebär för alla kan drivkraften användas till något positivt. Jämställdhet måste hanteras som vilken verksamhetsfråga som helst, med samma självklarhet och genom samma lednings- och styrsystem

Den första dagen avslutades med att Hans Robertsson berättade om sina erfarenheter av att forska om män som bryter normer. Hans slutsats var att de manliga hierarkierna rangordnar dessa så att de hamnar tillsammans med kvinnorna och därför inte gör någon strukturell skillnad. Han avslutade med frågan: jämställdhet – mellan vilka kvinnor och vilka män? Intersektionalitet är ett mer heltäckande begrepp.

Dag två utgjordes av workshops på temat motstånd motsvarande det som Anna Wahl redogjort för. Vi fick sitta i mindre grupper och analysera situationer vi själva varit med om och skrivit ned i förväg. Alla deltagare upplevde detta som mycket stimulerande och givande och genusföretagarna drar slutsatsen att detta är ett arbetssätt som vi borde kunna använda oss av, både i arbetet med kunder och för att utvecklas som professionell konsult.

/Styrelsen genom Christina

Postad av: Genusföretagarna, March 10, 2010 @ 03:50
Arkiverad under: Publicerat

Inga komentarer »

Inga kommentarer än.

RSS feed för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Kommentera