Ny jämlikhetsbibel och omhändertagande rosa

Författarna och forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett, båda socialmedicinare, talade idag på Inkonst i Malmö om deras nya bok “The Spirit Level”, som på svenska heter “Jämlikhetsanden” och ges ut på Karneval Förlag i janurai 2010. Boken behandlar huruvida samhällen mår bäst om de är jämlika eller inte vilket bevisas vara att jämlika samhällen mår bäst. Surprice! Genusföretagarna var givetvis där och lyssnade.

Richard Wilkinson och Kate Pickett startade tillsammans The Equality Trust som är baserad på deras forskningsresultat om att hälsa är relaterat till inkomstskillnader inom rika samhällen snarare än inkomstskillnader mellan länder. Forskningsresultaten visar också på att jämlikhet inte enbart innebär en vinst för fattiga i samhället utan för populationen i stort. Deras forskning är baserad på jämförelser mellan rika länders medelinkomst och en mängd faktorer som till exempel barnadödlighet, trygghet, befolkningsmängd i fängelse, mord osv.

Det efterkommande samtalet med Lars Ohly (v) och Anne-Marie Lindgren, utredningschef på Arbetarrörelsen Tankesmedja, författarna och publiken avslutades med att författarna lyfte fram sociala rörelser som innehavande den främsta förändringspotentialen av ett samhälle.

Och missa inte att i Studio Ett idag pratade Kristina Henkel om hur leksaker och färger har inneboende värderingar som formar barnen som leker med dem. Detta utifrån den brittiska kampanjen “Pink stinks”.

Postad av: Genusföretagarna, December 14, 2009 @ 17:14
Arkiverad under: nyheter

Inga komentarer »

Inga kommentarer än.

RSS feed för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Kommentera